OPQ | Enterprise Architecten roeien tegen de stroom op
15877
post-template-default,single,single-post,postid-15877,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Enterprise Architecten roeien tegen de stroom op

Enterprise Architecten roeien tegen de stroom op

 

De 'Enterprise' vormt meer en meer een schakel in een netwerk van samenwerkende partijen die gezamenlijk meerwaarde creëren. Voor dienstverleners geldt dit gek genoeg nog heel beperkt. Vergelijk het maar met vroegere beeld van de 'homo universalis'. Met de toenemende complexiteit van onze maatschappij hebben we dit beeld ingeruild voor het beeld van de teamspeler. Een ieder benut zijn of haar unieke kracht ten gunste van het gezamenlijke doel. Op de golven van deze beweging ontstaan succesvolle netwerk-ondernemingen. OPQ Advisory Network past in deze ontwikkeling.

Zelfs omvangrijke en multinationale ondernemingen kunnen het al lang niet meer alleen op eigen kracht ('enterprise universalis'). Zij vormen een schakel in een keten waarin samenwerkingspartners hun dienstverlening en productie optimaal op elkaar afstemmen. Bouwers van fysieke objecten (automotive), tunnels en bruggen worden steeds sterker geconfronteerd met Industriële Automatisering en Robotisering (Internet of Things) waarbij ze noodgedwongen afhankelijk worden van de leading technologiespelers.

Waardeketentheorieën gaan uit van de onderneming als holistische entiteit. Slechts in de periferie van dat model speelt de klant een rol: een 'external agent' in de context of als een wandelende portemonnee (share of wallet) in een commercieel model. Ketenregie staat nog in de kinderschoenen en weinig ondernemingen zijn, mede onder invloed van het freeriders-probleem bereid om hierin te investeren. Toch wel gek dat er inmiddels bedrijven zijn zonder IP die tientallen miljarden aan beurswaarde hebben?!

Laat je naam en email adres achter om verder te lezen: